Gisteren, op Valentijnsdag, reden er plotseling allerlei witte busjes bij mij door de straat. Tegelijkertijd kreeg ik een pop-up op mijn telefoon van Omroep Brabant dat er een vrouw van 83 bij mij in de buurt was omgebracht. Ik hoor je denken: ‘in wat voor buurt woont zij?’. Nou, dat valt ernstig mee hoor! Wel schrikken zo’n bericht. Een dorpsgenoot vertelde mij dat de zoon mogelijk verdacht is en voegde daar direct haar oordeel aan toe. Logisch? Misschien. Op hetzelfde moment zag ik het optreden van prinses Laurentien over het herladen van Valentijnsdag tot een dag van écht contact en haar actie #échtcontact. Ze pleit voor verbinding, aandacht.

Deze twee contrasterende berichten met allerlei emoties van afschuw en sympathie tot gevolg, doen me denken aan het gedachtegoed en de quotes van Marshall Rosenberg over geweldloze communicatie: www.cnvc.org. Hij heeft het ook over verbinding en ontwapening door doeltreffend met elkaar te communiceren.
Een greep uit zijn quotes, die ons waardeoordeel over bovenstaande in ander perspectief zou kunnen plaatsen. Of waarmee we ons oordeel misschien zouden kunnen uitstellen:

• “Als we luisteren naar de gevoelens en de behoeften van mensen, zien we ze niet langer als monsters.”
• En “we ‘zeggen’ heel veel door te luisteren naar de gevoelens en behoeften van de ander.”
• “We neigen ertoe om op te merken wat verkeerd is in plaats van wat goed is.”
• Tot slot: “Stel eerst vragen voordat je met een advies of een geruststelling komt.”

Morgen is de dag van de Geweldloze Communicatie. Dacht, misschien wat denkvoer?

Share This

Deel dit artikel

Deel dit bericht met je collega's en vrienden